CITRIN – KAMEN SUNČEVE ENERGIJE

CITRIN je jedna od polimorfnikh modifikacija (kristala) silicijevog dioksida, odnosno jedna varijanta kvarca – SiO2

Nalazišta: Brazil, Madagaskar, USA, Španjolska

Boja: žuta, zlatno smeđa

Osnovni podaci: Kristalizira u trigonskom sustavu, magmatskog je postanka. Kristali su bogati formama, a najčešće imaju prizmatičan i piramidalan habitus.

Pri mehaničkom djelovanju (struganje, trenje) ima svojstvo luminiscencije.

Ima tvrdoću 7. Ne kala se i ima školjkast lom. Može biti proziran, djelomično proziran i neproziran.

Ima bijel ogreb, na plohama je staklastog, a na prijelomu masnog sjaja.

Ostali podaci: Kristalni je varijetet kvarca. Ime mu je izvedeno od grčke riječi kitro što znači limun.

Žutu boju ima od od uklopljenog željeza.

Brazil je najveći proizvođač prirodnog citrina i to u državi Rio Grande do Sul. Vrlo je rijedak. Glavna imitacija citrina je grijani ametist.

Obrađuje se briljantnim rezom, kao suza i kabašon.

Zanimljivosti: U davna vremena smatrali su ga darom sunca. U staroj Grčkoj je nošen protiv zmijskog otrova i loših misli. Rimljani su od citrina pravili geme i kabašone. Povijesno se povezuje sa izraelskim plemenom Naftali. Naglo je postao popularan u doba romantizma. Sve do 16. stoljeća citrin je bio zajednički termin za sve žuto kamenje, uključujući i topaz. Nazvan je sunčevim kamenom, vjerovalo se da on u sebi sadrži čistu sunčevu svjetlost i da nikada ne upija ništa negativno.

Kao Merkurov kamen, kamen boga glasnika, on u sebi sadrži čistu sunčevu jutarnju svjetlost.

Na njega se gledalo kao na trgovački kamen i bio je čuven po tome što je poboljšavao komunikaciju, povećavao prodaju i privlačio novac i posao. Citrin se postavljao u kasu, novčanik ili stavljao sa računima radi uvećavanja imovine.

 

Alternativna medicina: Smatra se da njegovo zračenje poboljšava glasovne mogućnosti te se preporučuje pjevačima, glumcima i govornicima. Najjači utjecaj citrin ima na čakri pleksus solaris. Tako pomaže smirit nemire i strahove koji vremenom mogu prerasti u teške depresije. Donosi mir i  harmoniju.

Potiče dobro raspoloženje. Pojačava imunitet, pomaže kod čestih prehlada, bronhitisa i upala pluća, poboljšava rad žljezda te regulira lučenje hormona ipoboljšava rad bubrega, pomaže kod lječenja šećerne bolesti jer regulira proizvodnju inzulina, jača pankreas, pomaže kod problema probave.

Pripravak od citrina primjenom na vlasište i kožu pomaže kod problema s prhuti i psorijazom.

Čišćenje i punjenje: čisti se jednom mjesećno ispiranjem pod mlazom mlake vode a puni kratkotrajnim stavljanjem na sunce.

Horoskop : Blizanci, Djevica, Vaga, Vodenjak

Čakra : pleksus solaris